Brukiew – najważniejsze informacje

Większy niż rzepa i o szorstkiej skórze, częściowo opalonej, częściowo fioletowej, nieskażony wygląd rutabagi odbiega od jej delikatnej konsystencji i charakterystycznego, słodkiego smaku miąższu.

Po upieczeniu lub puree, rutabaga jest prostym i smacznym dodatkiem. Może być również używana jako dodatek do gulaszu lub do różnych przekąsek na puree ziemniaczanym.

HISTORIA
Uważa się, że rutabaga pochodzi z Europy Środkowej i ma stosunkowo krótką historię kulinarną w porównaniu z wieloma warzywami. Była znana we Francji i Anglii w XVII wieku, a w XVIII wieku stała się ważną europejską rośliną uprawną. W XIX wieku dotarła ona do USA, a następnie Kanady.

Do dziś jest o wiele bardziej popularną potrawą w Europie Północnej i Wschodniej niż jakikolwiek inny region.

BIOLOGIA
Brassica napus, należąca do rodziny Cruciferae, jest rośliną odporną na mróz i rozwija się w wilgotnej glebie.

NUTRITION
Rutabaga ma dobrą zawartość minerałów, w tym wapnia, magnezu, fosforu, potasu i manganu. Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i stosunkowo wysoką zawartość cukrów. Dostarcza również trochę błonnika oraz witamin A i C.

TIPS
KUPUJĄCY
Wybieraj brukiewki, które są jędrne, solidne i ciężkie jak na swój rozmiar. Skóra powinna być wolna od poważnych uszkodzeń, ale sztywne blizny wokół wierzchołka są naturalne. Mniejsze przykłady są na ogół słodsze i łagodniejsze.

PRZECHOWYWANIE
Rutabaga będzie dobrze trzymać w lodówce przez kilka tygodni lub dłużej.

PREPARING
Obrać przed użyciem. Ponieważ skóra jest dość gruba i nierówna, łatwiejsze może okazać się ćwiartowanie brukwi i obcinanie jej nożem, niż przy użyciu obieraczki.

Prażenie skoncentruje smak brukwi, a gotowanie ją rozcieńczy. Brukiew pokroić na kawałki lub kostkę, w zależności od preferencji, i gotować do miękkości. Pieczenie w temperaturze 400°F zajmie około 30 do 45 minut, gotowanie zajmie 10 do 20 minut.

Rutabaga może być również używana na surowo; spróbuj jej drobno utartej w sałatce.

INNE DZIAŁANIA
W Szkocji rutabagi są znane jako neepsy i są podawane razem z haggisem w ramach tradycyjnej kolacji w Burns Night.