Jak ugotować brokuły?

Członek rodziny kapustowatych, brokuł z maleńkimi zielonymi kwiatkami, znany jest również jako tykwa (pochodzi z regionu Kalabrii we Włoszech). Dla uzyskania najlepszego smaku należy wybrać jasnozielone łodygi. Dostępne są również gotowe do przyrządzenia florety brokułowe.

Wykorzystuje się je: Gotowany brokuł podaje się jako warzywo towarzyszące, opatrywane roztopionym masłem lub mżawką oliwy z oliwek albo blanszowane w sałatkach lub w mieszanych daniach smażonych. Ugotowane brokuły są również popularnym dodatkiem do makaronowych ciast i sosów.

Do przechowywania: Przechowywać w lodówce do 3 dni. Brokuły powinny być używane, gdy są jak najbardziej świeże.

Do przygotowania: Brokuły sprzedawane są w postaci gotowej, więc nie ma większych strat, należy przyciąć łodygę i wyrzucić twarde liście przyczepione do łodygi, ale pozostawić małe, delikatne. Pokroić w kwiatostany i opłukać je w zimnej wodzie.

Gotowanie: Brokuły można gotować, gotować na parze lub mieszać, łatwo je przerobić – po ugotowaniu powinny zachować jasnozielony kolor i mieć niewielki „kęs”.

Czas gotowania będzie zależał od wielkości różyczek i Twojego osobistego smaku. Aby zagotować, należy włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować wieżyczki przez 6-8 minut. Aby gotować na parze, włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować przez 6-8 minut. Brokuły do podsmażenia należy rozdzielić na małe różyczki, podgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i dodać różyczki, gotować przez 4-5 minut lub do miękkości.

Fioletowy kiełkowanie
Jest to smukła odmiana brokułów, z długimi łodygami i małymi fioletowymi główkami kwiatowymi. Wszystkie liście, główki i łodygi są jadalne. Pakowany fioletowy brokuł z kiełkami sprzedawany jest w Waitrose, do wyboru jest brokuł z purpurowym kiełkiem (400g) lub purpurowym kiełkiem brokułu (200g).

Zastosowania: Ugotowany fioletowy brokuł z kiełkami podajemy jako warzywo towarzyszące, opatrując go roztopionym masłem, mżawką oliwy z oliwek lub w mieszanych, smażonych daniach.

Do przechowywania: Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Do przygotowania: Wyrzucić twarde liście i opłukać w zimnej wodzie przed gotowaniem.

Do gotowania: Wrzucić twarde liście i opłukać w zimnej wodzie przed gotowaniem: Fioletowo kiełkujące brokuły można gotować, gotować na parze lub mieszać, czas gotowania zależy od wielkości szypułek i flaków oraz od osobistych upodobań. Aby zagotować, włóż do rondla wrzącą wodę i gotuj przez 6-8 minut. Aby gotować na parze, włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować przez 6-8 minut. Aby wymieszać, podgrzać na patelni 1 łyżkę oleju, dodać brokuły i gotować 4-5 minut lub do miękkości.