Przepisy na potrawy z brukselką

Uwielbiam je lub nienawidzę, brukselskie kiełki podsumowują sezon świąteczny jak żadne inne warzywo. Tradycyjnie spożywa się je w Boże Narodzenie, ale w sezonie od października do marca.

Nazwane na cześć stolicy Belgii, gdzie podobno były popularne w XVI wieku, te zielone warzywa liściaste należą do rodziny Brassica, co czyni je krewnymi kapusty, jarmużu i brokułów.

Są one bogate w błonnik, a tylko osiem brukselskich kiełków stanowi jedną porcję z pięciu dziennie.

Mamy kilka najlepszych wskazówek, jak je kupować, przygotowywać i gotować do perfekcji.

Jak kupować i przygotowywać
kiełkować mały150x136.jpg

Wybieraj jasnozielone pędy, które są jędrne i małe (a więc słodsze) z ciasno upakowanymi liśćmi. Lepiej kupować je luzem, niż w paczkowanym worku, abyś mógł sprawdzić każdy z nich i uniknąć żółknięcia. Jeszcze lepiej jest kupić je jeszcze przymocowane do łodyg, ponieważ pozostaną świeższe na dłużej.
Jeśli kiełki są nadal na łodydze, odkręć każdą z nich. Usuń wszystkie luźne liście, umyj i przytnij podstawę. Nie ma potrzeby wykonywania nacięcia – nacięcie małych brukselkowych pędów może doprowadzić do ich zagotowania.

Końcówka do przechowywania
Luźne kiełki będą trzymane w lodówce nawet przez cztery dni. Jeśli kupisz je nadal przywiązane do łodyg, możesz je trzymać w lodówce aż do momentu, gdy zaplanujesz używać ich do tygodnia.

Jak gotować
Kiełki można gotować na wiele sposobów, a nawet rozkoszować się nimi na surowo.

Aby je upiec, włóż do brytfanny i podrzuć z 1 łyżką oleju, dopraw, a następnie gotuj w piekarniku przez około 30 minut. Dla uzyskania dodatkowego smaku można dodać trochę świeżego, posiekanego rozmarynu lub na Święta Bożego Narodzenia, pieczeń z kilkoma próżniowo pakowanymi na pół kasztanami.
Zagotować, włożyć do rondla z lekko osoloną wrzącą wodą i gotować, odsłonięte, przez 5-10 minut, sprawdzając regularnie, ponieważ kiełki łatwo się przegrzewają. Po odsączeniu dodać do rondla mżawkę oliwy z oliwek extra virgin, doprawić czarnym pieprzem i natychmiast podać.
Aby je podsmażyć, pokroić na pół lub drobno pokroić, obtoczyć w 1 łyżce oliwy i gotować około 10 minut.
Resztki kiełków pokroić w dzień boksowania, aby dodać je do chrupiącej, zimowej sałatki.
Przepis dla Ciebie, aby spróbować:
sproutssmall150x136.jpg

Super kiełki – zupa z brukselki, idealna na Święta Bożego Narodzenia lub jakąkolwiek kolację pieczoną.

brusselsproutgratin150x136.jpg

Zapiekanka z kiełkami brukselki – kiełki brukselki zapiekane w lekkim sosie serowym i polewane parmezanem.

brusselshash150x136.jpg

Kiełki brukselki i haszysz bekonowy z jajkiem kiszonym – danie satysfakcjonujące i świetny sposób na wykorzystanie resztek kiełków.