Tarta z liści buraków

Nos do ogona, zminimalizować odpady, nie wyrzucać jedzenia, to wszystko są szlachetne cele wspierane przez szlachetnych szefów kuchni sławnych (chyba że jest to oksymoron). Hugh Fearnley-Whittingstall dla jednego opublikował książkę kucharską z przepisami na dania z resztek, w tym kości ryb. Prawdopodobnie narysowałbym tam linię, podobnie jak nie byłbym zbyt chętny do jedzenia skórki cebuli, ale są tam doskonale dobre, smaczne i pożywne produkty spożywcze, które bezmyślnie wyrzucamy: liście buraków.

Nie zdarza się to w krajach bardziej oszczędnych i rozsądnych (pod względem żywnościowym), a na pewno: Polacy robią wiosenną wersję barszczu z liśćmi, łodygami i tymi maleńkimi główkami, które bardzo wcześnie się czepiają, kiedy są zbierane. Francuzi lepiej wykorzystują werandrę jak boćwina czy szpinak, a Korsykanie (tak, wiem, że to też Francja) robią piękne ciasta z nadzieniem z zieleni buraczanej.

Anglicy nie tylko rzucają liście, ale nawet nie kupują surowych buraków z nadzieniem z zieleni, bo wolą te okropne, gotowe. Buraki (he he…) ja – liście są tendecyjne i smaczniejsze niż jarmuż i są tak samo bogate w cynk, przeciwutleniacze, błonnik, … (włóż wartość odżywczą swojego zwierzęcia) jak możesz sobie wyobrazić, łącząc zalety zielonego i czerwonego warzywka.

Jeśli masz naprawdę nowe buraki z żywymi, delikatnymi liśćmi, użyj ich do sałatek. Jeśli są one bardziej włókniste, nie wyrzucaj ich, ale gotuj jak szpinak. Miałam szczęście, że w ogrodzie rośnie rząd buraków, które wymagały przerzedzenia, więc niemalże szkoda było gotować te delikatne młode zieleniny. A tarta podstawa może być zrobiona z każdego ciasta: pikantnego kruchego ciasta, kupionego w sklepie ptysiowego lub, jak tutaj, ciasta na pizzę. Tak samo jak w przypadku nadmiaru ciasta na pizzę: z wyrabianą odrobiną sera i oleju powstaje bardzo chrupiąca, złocista, cierpka podstawa.

INGREDIENCI
kiść liści buraka, oderwanych łodyg (około 1 funta)
60ml (¼ filiżanki) oliwy z oliwek
2 zielone ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżka miodu
sól i czarny pieprz
200g (7oz.) kulka pizzy (przepis tutaj)
50g (4 łyżki) ostrego sera Cheddar lub Gruyere, tartego

METODA

  1. 1. Dobrze umyć liście buraków i doprowadzić do wrzenia w naczyniu z wodą. Dusić przez minutę, odcedzić do durszlaka i dokładnie spłukać zimną wodą, aby nie dopuścić do dalszego gotowania. Wycisnąć wilgoć z liści i posiekać je grubo.
  2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać czosnek i gotować delikatnie przez minutę lub dwie, aż zmiękną. Dodaj ocet i miód, zagotuj mieszankę i emulguj. Na patelni wrzucić liście buraków, doprawić solą i pieprzem i odstawić.
  3. Rozwałkować ciasto do pizzy na okrągło. Posypać jedną trzecią tartego sera i skropić jedną trzecią pozostałej oliwy z oliwek. Oliwę i ser zagnieść do ciasta; powtórzyć z kolejną jedną trzecią sera i oliwy.
  4. Rozwałkować lub wyciągnąć ciasto do wielkości największej patelni lub patelni. Umieść patelnię, wysusz ją na dużym ogniu. Rozgrzej piekarnik do 230C/450F/gaz 8.
  5. Przełóż ciasto na gorącą patelnię na wałku. Trzymać na dużym ogniu, a resztę sera rozrzucić na tarcie, liście buraków z sosem i mżawką oleju.